12 apr. 2010

Spiritul de grup

Cand se vorbeste despre spiritul de turma , presupune a exista o gramada de indivizi ) turma ) care copiaza un individ. De foarte multe ori acest spirit are o conotatie negativa , injositoare care aduce la inaintare prostia celor care se iau dupa un prost mai mare ca ei.
As avea doua exemple care ar putea contrazice aceasta conotatie negativa atribuita acestui spirit.
Primul , recunosc ca l-am vazut la televizor intr-un documentar.Ambele exemple sunt din lumea animalelor.
Un bivol intr-o savana e atacat de cativa lei si e prins pana la urma.El se departase de grupul cel mare de bivoli. In chinurile date de sfintecarea carni de pe el de catre lei , starneste probabil mila confratiilor lui , care fac un gest extraordinar toata suflarea turmei , parca la un semn dau mana de la mana si fac un cordon imens de coarne si se apropie amenintator de grupul de lei care incercau sa-l dea gata pe bivol. Totul s-a intamplat in cateva minute fara a fi avut ei un plan initial.Rezultatul a fost ca sau apropiat de acei ucigasi , iar prin tinuta lor impunatoare iau determinat sa se retraga , si astfel confratele lor a fost eliberat din coltii leilor. Deci aici se potriveste foarte bine " toti pentru unul si unul pentru toti ".
Bun , acum sa zicem ca atunci cand am vazut pentru prima data reportajul asta am zis ca e trucat si parca nu aveam mare incredere .
Astazi ceva asemanator mi s-a dat sa vad .
Intr-o gospodarie un grup de oi erau in miscare de la un capat al ograzi pana in celalalt unde le era si adapostul.
O , oita are un miel fatat de doua zile o splendoare .In miscarea lor de la un capat la altul mielul deviaza de la comuniunea grupului si o ia dupa o stiva de lemne, vazand ca nu asi mai vede mama , devine speriat si se opreste in loc, nu scoate nici un sunet ci doar sta ca o statuie.Mama la un moment dat vede ca ai lipseste puiul , se opreste din miscarea grupului , devine atenta si cerceteaza imprejurimile , al dibui pana la urma si merge sa cerceteze imprejurimile , un lucru interesant se intampla , grupul se opreste parca intelegand care e problema , devine solitar cu oaia mama si o insoteste in cautarea puiului , extraordinar , de mentionat e faptu ca grupul era alcatuit din aproximativ cinspe capete si toate fara exceptie fac aceasi miscare .De aici incolo nu mai are importanta actiunea pt ca o data ce sia regasit puiul grupul s-a refacut si siau urmat incontinuare miscarea.
Spiritul de grup.