23 aug. 2010

Teatrul actorilor grabiti

Cu siguranta fiecare dintre noi joaca pe cel putin o scena si cu cel putin o masca , cel putin un personaj , in acesta temporalitate. Sa ne considerm actori , care au proprii lor fani , mai multi sau mai putini , mai fideli sau nu , care aplauda la final inainte de a cadea cortina din politete sau chiar din suflet uneori, si atunci spectatorii ati daruiesc pe langa aplauzele palmelor , si un zambet si poate cate o floare, atunci te poti considera un actor de succes. Nu sunt sigur daca a fii actor este sinonim cu a fii mincinos. Daca este asa ami place sa cred ca este o minciuna asumata , constienta, si chiar daca este asa tot incalca legile bunului simt, transformad totul intr-o masinarie care produce si vinde vise , iluzii, iar la manivela nu este nimeni alcineva decat mincinosul ( actorul ).
Se poate intocmi o lista a , actorilor grabiti din viata fiecaruia dintre noi , si sunt sigur ca ar fii multi , am putea crea o companie teatrala de invidiat. Fiecare dintre noi am asistat la piese de teatru live ,pe care le-am trait cu intensitate maxima , actorii astia ne-au facut sa traim jocurile lor cu sufletul , astfel am investit in piesele lor sentimente , manifestari fizice ale corpurilor noastre sleite de energie rezultat al intensitati si maiestriei cu care ei asi abordau rolurile. Acesti actori dau maximul din ei pana cand asi ating scopul iar acela e de asi pune marca lor asupra ta ca specatator al manifestarilor subiective. Apoi se lasa cortina , actiunea se termina si pleaca. E ca si cum cineva s-a vandut pe sine , pentru a putea castiga o farama de energie , indispensabila supravietuiri lui pe scenele vieti jucand diversilor specatori. Marsav lucru . Lista asa numitilor " actori grabiti " e lunga, daca stai sa te gandesti cate piese de teatru ai vazut , in ce locuri si in ce circumstante sau desfasurat , sunt sigur ca fiecare dintre noi poate sa-si faca linistit un " teatru al actorilor grabiti ". Un actor garbit dupa ce sia facut rolul , pleaca , numai el stie cum se simpte dupa ce sia jucat rolul , cat de multumit este de jocul lui in fata spectatorilor, poate ca si ei sufera si ar trebui sa avem o compasiune pentru ei atunci cand se sting reflectoarele de pe scena si se lasa cortina, poate ca in spatele ei si ei au regrete , suferinte , dureri , remuscari , poate ar fii dorit sa joace mai bine , sa fie mai expresivi , sa atinga mai profund spectatorul sau dimpotriva poate ar fii dorit sa nu fii pus atat de mult suflet in lumina naivitatii spectatorilor. Dar sa nu fim patetici, si sa consideram in continuare ca asta ai este meseria lui , jocul acesta al face sa supravietuiasca sa fie mai puternic in urmatorul joc al lui.
Exista undeva in lumea aceasta un asa numit spatiu in care acesti actori se intalnesc si asi beau cafeaua si asi povestesc ultimele roluri jucate , o asa zisa cafenea a , actorilor grabiti, ma gandesc ca daca pe scena vietii sunt grabiti , si intr-o astfel de cafenea timpul ar trebui sa li se para insuficient pentru as putea soarbe in tihna licoarea, poate ca un astfel de spatiu nu are nici macar mese sau scaune , asta pentru a le facilita drumul spre urmatoarea scena , pentru a nu putea zabovi, ar fi teribil daca un astfel de actor siar uita personajul in timp ce sar afunda intr-o ceasca de cafea.
Oricat de mult ai gusta jocul de pe scena exista o limita intre zbuciumul sau de acolo din bataia lumini si linistea ta din fotoliu, tu fiind stapanit de rabdare el fiind inversunat de o graba terifianta , zvarcolirea lui acolo sus vine din dorinta de a nu zabovi in ochii tai mai mult decat ia permis acel Regizor universal, care e undeva in spatele cortinei si ai numara in soapte boabele de nisip din clepsidra .

Tind sa cred ca, cu cat asi marcheaza mai mult publicul cu atat va fii mai apreciat , cu cat va strapunge mai profund cu atat va ramane mai mult timp intiparit pe scena teatrului, si la fel ca si marii actori va avea un portret pus la loc de cinste in holul teatrului, ca fiind o particica la consolidarea dramatismului institutie care se numeste in definitiv " fiinta om ", partas la jocul actorilor grabiti.